Следвайте Гласове в ТелеграмСъстав на Административния съд - София-град, разпореди чувалите

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСъстав на Административния съд - София-град, разпореди чувалите
Коментари Харесай

След жалбата на Григорова: Отварят чувалите с бюлетини от всички секции в София с машинно гласуване

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Състав на Административния съд - София-град, разпореди чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции с машинно гласоподаване в София да бъдат отворени, с цел да се извадят финалните доклади на хартия от машините с систематизираните данни. Съдът разпореди на този стадий да не се прави ръчно преброяване на бюлетините, до момента в който не излезе резултатът от назначената през днешния ден експертиза. Ако бъдат открити нарушавания, тогава ще се стигне и до ръчно преброяване от движимости лица.

Произнасянето на съда е по жалбата на Ваня Григорова, която остана втора на балотажа, против решението на Столичната общинска изборна комисия, която разгласи за кмет на София Васил Терзиев. Григорова и екипът й оспорват резултатите от изборите поради голям брой позволени нарушавания, които са довели до замяна на вота на гласоподавателите. Според жалбата на Григорова има нарушавания в огромна част от протоколите, като са формирани към 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласоподаване.

От чувалите от секционните изборни комисии, в които се е гласувало машинно, ще се извадят единствено бележките от машините с финалното гласоподаване и в случай че има разминавания, ще се брои наново единствено в някои секции. За съответните нарушавания, посочени от екипа на Григорова, в това число превръщане на протоколи, откакто към този момент са били качени, съдът реши, че би трябвало да бъде осъществена сложна техническа и икономическа експертиза.

Според жалбата на Григорова има нарушавания в огромна част от протоколите, като са формирани към 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласоподаване

Тя би трябвало да се изготви от две движимости лица - компютърен експерт и икономист, и до 1 декември, за когато е планувано идващото съвещание по делото, би трябвало да отговори на въпроса дали има несъответствия и какъв брой и какви са поправките в протоколите и паметта на машините. Освен това ще се ревизира дали поправките са правени с подписите на членове на комисиите.

Централната изборна комисия (ЦИК) ще би трябвало да даде и методическите инструкции за осъществяване на изборите.

От Общинската изборна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат никаква тежест и стойност като доказателство, защото на финала се броят разписките от машините в урните след вота.

След съвещанието от ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени единствено финални доклади от машините и ще бъдат предоставени на съда. Успоредно с това ЦИК ще би трябвало да показа копия от протоколи във всички секционни изборни комисии. Едва след този разбор ще се реши дали ще има ново броене в някои секции, в които са открити разминавания.

" Съдът сътвори условия за това гласоподавателите да бъдат уверени в това, че техният избор, подобен, какъвто са желали да създадат, ще бъде регистриран. Сега ще забележим дали Васил Терзиев е ощетен или не и дали аз съм ощетена или не ", разяснява Ваня Григорова на излизане от правосъдната зала.

На въпрос кого ще поддържа за ръководител на Столичния общински съвет тя акцентира, че няма да гласоподава нито за Борис Бонев, нито за други представител на " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ).

" Те направиха всичко допустимо да затворят диалога и да прокарват операции против мен. Нямаше конфликт на хрумвания. Ще гласоподавам за ръководител на СОС, за който реша аз ", добави Григорова.

На 10 ноември съдът се произнесе по настояването й да спре встъпването на Терзиев като кмет, до момента в който не завърши процесът, като магистратите отхвърлиха молбата й.

Източници: dnevnik.bg, dnes.bg, Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР